A Főtér Fesztivál 2013 díjazottai
2013-09-28

Fotóverseny:
II.díj: Lukács Péter, II. díj: Kulik Árpád, III. díj: Molnár Olga, különdíjak: Szigeti Viktória és Martinez-Bunda Jázmin

Töltöttkáposzta verseny:
I. díj: Kósa Éva, II. díj: Marika néni, III. díj: Sógor András

Önkentes perc-hecc (önkéntesek vetélkedéje):
Reisfeld Norbert

Aranyosztály 2013:
I. díj: XI. A osztály, II. díj: X. C osztály, III. díj: XI. C és XII. B osztályok

Bányavirág születik 2013 nyertesei:
Jenei Ádám, Dibai-Schupler Beatrix, Dobai Rolland, Kiss Krisztián, Szívárványok (I. C osztály), Mihály Imola Napsugár, Mihály Hanna, Toth Melánia

Merj és Nyerj vetélkedő nyertesei (IX-XII. osztályosok és fiatalok):
I. díj: Pongrácz Noémi, Kató Kinga, Jakab István
II. díj: Kirchmajer Ingrid, Bakk Eszter, Szilágyi Ádam
III. Harakály Attila, Zalányi Rezső, Molnár Attila

A Fesztivál színeiben - divatvetélkedő:
I. díj: Kálmán Noémi és Szigeti Dóra

Bányavirág rajzverseny (0-VIII osztályosok):
I. osztály: I. díj: Fekete Patrik, II. díj: Nuszbaum Jessica, III. díj: Bogya Hunor
II. osztály: II. díj: Vincze Márton-Norbert
III. osztály: I. díj: Tasnádi Nimrod Zsolt, II. díj: Bán Erik-Rolland, III. díj: Kiss Imola
IV. osztály: I. díj: Sárközi István, II. díj: Várvédő Ákos, III. díj: Raffay Norbert
VII. osztály: II. díj: Szigeti Dóra

Csata-tér - színes-vizes vetélkedő (0-IV. osztályosok):
Mind a húsz résztvevő nyertes

Nekem nyóc!? Jókedvű vetélkedő nyolcadikosoknak:
Győztes a Sárga csapat: Oravecz Csongor, Fábián Krisztián, Könyves Tímea, Ujlaki Tamás, Mezey Izabella, Szabó Noémi

Méta-bajnokság, avagy baseball cserkészmódra - csapatverseny (V-VIII. osztályosok):
Rednik Helga, Rappos Imola, Cozma Tamás és csapattársai

Póló-díj:
Bálint Miklós

Karkötő-díj:
Barra Lehel

Gratulálunk a nyerteseknek!

Aki nem vette át a nyereményét a FF2013 díjátadásán, átveheti az RMDSZ székházban!


Részletes program
2013-09-19

Főtér Fesztivál 2013 - Nagybányai Magyar Napok

péntek, szeptember 20.

A Főtér Fesztivál 2013 konferálói: Szomszédnéni Produkciós Iroda

12.00
A Máramarosi Magyar Vállalkozók Szövetségének (MAVÁSZ) konferenciája és állófogadása a Lázár-házban (M2). Köszöntőt mond Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képvisélője.

17.30
Gyülekező a Klastromréten - térzenét biztosít a nagybányai magyar baptista gyülekezet fúvószenekara

18.00
Bevonulás a Klastromrétről a Régi Főtérre a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttessel, néptáncosokkal, cserkészekkel, hagyományőrzőkkel, civil szervezeteink képviselőivel, a Németh László Elméleti Líceum diákjaival, az önkéntesekkel és a Főtér Fesztivál résztvevőivel

18.30
A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes „Erdélyország” című előadása.
A 15 éve fennálló csoport mára már több generációt felnevelt, érték és hagyományőrző tevékenységükkel az erdélyi kultúrtörténet részévé váltak. Jelenleg az együttes által alakított táncegyesület egy olyan táncmozgalomnak a magva, amely közel 600 gyereket és fiatalt von maga köré a Nyárád-mentén. A tánccsoport ma már Nyárádszereda egyfajta kulturális nagykövete. Messziről jöttek, de szívünkhöz közel vannak. A megtett távolság egy híd Székelyföld széle és Pártium széle között. Műsorösszeállításuk címe, Erdélyország. Négy erdélyi tájegység (Mezőség, Küküllő-mente, Kalotaszeg és Maros-mente) táncát fogják összehasonlítani, párhuzamba helyezni, gyönyörködtetve bennünket színes és tartalmas forgatagával.

19.15
Hivatalos megnyitó

19.30 - 20.00
Prof Caffe együttes (Nagybánya) kávéházi térzene koncertje
Az együttes tagjai: Lenghel Marius - hegedű és Damşa Petru - billentyű

19.40
Hollósy- emlékkő avatás a Régi Főtéren (a színpad előtt).
Hollósy Simon a magyar és egyetemes kultúrtörténet kiemelkedő alakja. Az általa alapított festőiskola Nagybányát felemelte Európa elsőrangú művészeti központjai közé. Érdeme és a művészteleppel járó felbecsülhetelen művészeti örökség előtt tisztelegve bronz emlékkövet helyezünk el Nagybánya főterén, a tér burkolatába. Az emlékkő elhelyezése egy több évre kiterjedő terv része, melyben együttmüködik a város önkormányzata és a képzőművészek szövetsége is.

20.00
Nagybányai gyűjtemények 2 - kiállítás a Nagybányai Művésztelep mestermunkáiból a Lázár-házban (M2).
A nem mindennapi képzőművészeti és kultúrtörténeti esemény nagybányai magángyűjteményekben szereplő mestermunkákat tár a közönség elé. A 2011-es első kiállítást követve ezen alkalom ismét egy hiánypótló művészeti esemény, hiszen az 1996-os centenáriumhoz kapcsolódó tárlatot leszámítva, nagybányai magángyűjtemények nem jutottak ilyen jellegű nyilvánosság elé. A Főtér Fesztivál 2013 alkalmával nyíló kiállítás Nagybánya történelmi központjában, a Lázár-ház (M2) kiállítótermében tekinthető meg.
A múltra emlékezünk és a jövő felé fordulunk. Felmutatjuk a közönségnek a régmúlt szépségeit, hogy a jóízlést és a művészet kedvelésének, ápolásának hagyományát vigyük tovább a jövő generációja felé. Hollósy Simon, Krizsán János, Klein József, Nagy Oszkár, Mikola András, Börtsök Samu, Mund Hugó, Olejnik Janka, Kováts Ferencz - csupán néhány név a sok közül, de mindegyik azt a korszakot fémjelzi, amelyet a művészeti történetírás és közvélemény „nagybányai művészet”-ként ismer.
A kiállítás kurátora Várvédő Zsolt, műgyűjtő.

20.10
Mi nekem Nagybánya...? című fotóverseny bemutatása

20.20
A nagybányai magyar újságírás története - szabadtéri kiállítás bemutatása.
Rendhagyó szabadtéri kiállítás a nagybányai sajtótermékekről a Bányavidéktől, a Nagybányai Hírlapig, a Nagybányától a Gutinmelléki Friss Újságig, a Bányavidéki Fáklyától az Új Szóig. A kiállítás szervezője a Nagybánya.ro.

21.00
EDDA Művek koncert.
Több generációt is megmozgató együttes, a legendás EDDA, az idei Főtér Fesztivál fővendége. Régi álmuk teljesülhet a nagybányai magyaroknak, egy nagyszabású szabadtéri EDDA koncert a város történelmi központjában. Az együttes a 70-es évek közepétől folyamatosan jelen van a magyar rock-zene életében. A mai napig nincs házibuli a nagy EDDA slágerek nélkül: A hűtlen, A kör, Gyere őrült, Ünnep, Álmodtam egy világot - néhány azok közül, amelyek évtizedekre "megpecsételték" a buliainkat, erdélyi zenekultúránkat.

22.30
Buli a Vinkliben


szombat – szeptember 21.

10.00
A székelyudvarhelyi Székelyföldi Legendárium gyermekműsora.
Térképpel indult, időközben interaktív honlappal bővült (www.legendarium.ro), nemrég pedig könyv és társasjáték formájában is elérhető: a Székelyföldi Legendárium már jóval több, mint egyszerű projekt, mozgalommá vált, és a tervek szerint tovább terjeszkedik az elkövetkező időszakban. Mesemondás és játék, olvasás és rajzfilm Székelyföldről, annak csodáiról - mindez gyermekeknek.

10.00
Rajzoló-mázoló óvodásoknak

11.00 - 19.00
Kézmíves Szombat a Míves Sátorban.
A kézmíves sor mesterei kétóránként újabb és újabb izgalmas foglalkozásokkal várják a kicsiket-nagyokat egyaránt.

11.00 - 13.00
Bányavirág születik 2013 - tehetségkutató vetélkedő alsó tagozatos diákok számára (0-IV. osztály)

11.30
Méta-bajnokság, avagy baseball cserkészmódra.
Sportos csapatverseny V-VIII. osztályosok számára.

12.00
Merj és nyerj!
Vetélkedő IX-XII.-es diákok és egyetemisták részére a Németh László Líceum Diáktanácsának szervezésében. Bevállalós vagy és szereted a kihívásokat? Akkor ez a verseny neked szól! Jelentkezz két barátoddal, hogy oldjátok meg a tréfás és szórakoztató feladatokat! Tedd magad próbára, mert aki mer, az nyer!!

13.00
Hadd szóljon!
Muzsikál a nagybányai Berena Zenekar: Markó Botond – hegedű, Alföldi-Lakatos György – kobza, Moldován Balázs – nagybőgő, Alföldi-Lakatos Tibor – dob.

13.00
Töltöttkáposzta vetélkedő.
Várjuk a város és környék legízletesebb töltöttkáposztáját!
A vetélkedőre bárki benevezhet, a töltöttkáposztát melegen hozzák ki, kezdés előtt 10 perccel, a versenyző adag minimum 5 töltelékből kell álljon.

13.30
Aranyosztály 2013.
A nagybányai Németh László Líceum diákjainak (IX-XII.) vetélkedősorozata

14.30
Bányavidék 2013: Szamosardó-Monó-Sülelmed.
A táj és helységek kulturális és hagyományőrző tevékenységének bemutatása helyi előadók által a Fesztivál színpadán. A Főtér Fesztivál szervezői ezen új műsorszám létrehozásával szeretnék bemutatni a környék magyar településeit, azok kultúráját, hagyományait - ezáltal közelebb hozni őket Nagybányához, Nagybányát pedig közelebb hozni hozzájuk.

16.30
A Fesztivál színeiben - divatvetélkedő.
A nagybányai diákok bemutatják ruhatervező készségüket. A verseny témája az emúlt 8 Főtér Fesztivál színei, lehet az bordó, világoszöld, sárga, sötétzöld, fehér, lila, narancssárga illetve türkizkék.

17.30
Zumba a téren.
A Zumba fitness program egy olyan mozgásforma, amelyik könnyű, hatékony és vidám - a tánc és a fitness ötvözete egy fél órában, amikor felszabadulhatsz - egyszóval olyan, mint egy jó buli. Nem kell hozzá tánctudás, egyszerűen élvezni kell a ritmust, amelyet a latin zene biztosít, ezért kortól és nemtől függetlenül bárki részt vehet egy ilyen bulis tornaórán.

18.00
Rádiókabaré 8 - a Lendvay Márton Színjátszó Kör előadása a Bábszínházban

18.15
Hadd szóljon!
Muzsikál a nagybányai Berena Zenekar: Markó Botond – hegedű, Alföldi-Lakatos György – kobza, Moldován Balázs – nagybőgő, Alföldi-Lakatos Tibor – dob.

18.45
Önkéntesek tánca a téren

19.00
Nekem nyóc!?
Jókedvű vetélkedő a nagybányai és Nagybánya-környéki nyolcadikosoknak - és csak nekik!

19.00
Nótaest a Vinkliben egy pohár bor mellett

20.00
Borkóstoló krasznabélteki borokból.
A pince borászai Johann és Edgar Brutler, apa és fia, akik egyszerű technológiával állítanak elő jó minőségű borokat. Fontos szerepet tölt be hitvallásukban a természetesség, a gyümölcs eredetiségének a megőrzése. Akik megkóstolják a borokat, azokat megérinti a borászok szenvedélye, a szakma iránti szeretetük és tiszteletük, ami nélkül igazán csodálatos borok nem is születhetnének. Fontosnak tartják az igazi kitartó munkát, amely egy jól meghatározott utat követ, amit soha nem lehet elhagyni, ennél a szakmánál ugyanis nem szabad gyors sikereket hajszolni.

21.00
A csíkszeredai ROLE együttes koncertje.
A Role együttes története egy igazi kusza mese, tele örömökkel, válságokkal, álló örvényekkel, száguldással. Egy dolog biztos azonban: ma is él, működik. A lehető legszínesebb, legváltozatosabb, különböző érdeklődési körű alkotó emberekből állt és áll, egyszerre jelen és múlt - mégis mindig egy jövőbe tekintő csapat. Csapattársak jönnek, távoznak, rendszerek változnak és természetesen a ROLE is változik. Bejárták a világot és benne a magyar világot. Többször megfordultak már Nagybányán is, ezúttal egy ízletes és robbanékony, vegyes stílusú és hangzatos bulikoncerttel fognak örvendeztetni.

22.15
Buli a Vinkliben

vasárnap – szeptember 21.

10.00
A kolozsvári Sétáló Bábszínház „Sosemnevető király” című bábelőadása

11.00 - 19.00
Kézmíves Vasárnap a Míves Sátorban.
A kézmíves sor mesterei kétóránként újabb és újabb izgalmas foglalkozásokkal várják a kicsiket-nagyokat egyaránt.

11.00
Csata-tér.
Színes-vizes vetélkedő, 0-IV. osztályosok számára

11.00
„Bányavirág” rajzverseny bemutatása (0-IV. és V-VIII. osztályosok)

11.30.
Bányaton - távfutóverseny.
Indulás és gyülekező a Bányavasút (I. Maniu, volt Ciocan) utca végéből, a volt bányabejárattól. Útvonal: Tárna utca, Veresvíz utca, Híd utca, Főtér. 14 éven aluli gyermekek felnőtt kíséretében jelentkezzenek! Várjuk a résztvevők jelentkezését a fesztivál ideje alatt, vasárnap délelőtt 10.00 óráig az Info-sátornál, gyülekező a startnál 15 perccel az indulás előtt, zöld pólóban!

11.30
Bányavirág születik 2013 - tehetségkutató vetélkedő felső tagozatos diákok számára (V-VIII. osztály)

13.30
Gulyásozás a Vinkliben

14.00
Önkéntes perc-hecc. A Főtér Fesztivál önkénteseinek vetélkedője

14.30
Nagybányai Magyar Baptista Egyház előadása

15.00
Ft. Simon Attila a Nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Iskolaközpont spirituálisának - lelki vezetőjének, ,,Hit és egyház, közvetlenebben" című előadása

15.30
A Schola Rivulina énekkar (Szentháromság-templom) koncertje

16.30
„Sirítsd meg, fordítsd meg!”
Bányavidék Néptánctalálkozó és TáncHáz a Téren.
Tágasságot nekünk is! – Nagybánya és környéke óvodásainak és kisiskolásainak nagy, közös tánca. Muzsikál a Gesztenyefa Együttes: Balogh Ferenc prímás, Markó Botond másodprímás, Claudiu Trif brácsás, Tamás Sajtos Ferenc nagybőgős és a Berena Zenekar.

18.30
Torpedó együttes koncertje (Nagybánya).
Az együttes tagjai: Czol László (szóló gitár, vokál), Fröhlich Róbert ( basszus gitár), Moldován Balázs (dobok). A tehetséges, Németh Lászlós és volt Németh Lászlós fiatalokból álló együttes inkább rock zenét játszik, de zenéjükben észrevehetünk reggae, ska, blues és country jegyeket is.

19.15
Díjátadás

Állandó programok, látványosságok a téren:
Kürtőskalács- és lángos-sütőde és egyéb finomságok, Klausen Burger sörfőzde, Brutler krasznabélteki pincészet,
továbbá a Teleki Magyar Ház kézmíves sora, Interlib.ro könyvvásár, Nagybányai művésztelep műveinek kiállítása a Lázár-házban (M2), A nagybányai magyar újságírás története - szabadtéri kiállítás a téren, Nagybányai Magyar Baptista Egyház sátra, a Nagybányai Állatvédő Egyesület sátra és sok más meglepetés!


Esőhelyszínek
2013-09-19

Ha véletlenuül esni fog az eső, a FF2013 két esőhelyszínt jelöl ki: a Bábszínház ás a Vinkli vendéglő.

Szombat reggel (10.

00 órakor), a Székelyföldi Legendárium műsora - ha esik az eső - a Vinklibe lesz megtartva. Ezután, ha tovább esik, a Bányavirág születik vetélkedő a Bábszínházba költözik (11.00 órától). Később az időjárás függvényében alakulnak a programhelyszínek.

Vasárnap reggel (10.00 órakor), a kolozsvári Sétáló Bábszínház előadása - ha esik az eső - a nagybányai Bábszínházba lesz megtartva. A Bányavirág születik, ha esik, ugyanitt (11.30-tól).

Minden koncert, időjárástól függetlenül, meg lesz tartva!

Szeretettel várunk mindenkit, jöjjenek minél nagyobb számban, töltsük együtt ezeket a napokat! Érezzük jól magunkat! Találkozunk pénteken 17.30-kor a Klastromérten!

a szervezők

Gyülekező és bevonulás
2013-09-11

Gyülekező pénteken 17.30-kor a Klastromréten - térzenét biztosít a nagybányai magyar baptista gyülekezet fúvószenekara.
Bevonulás a Klastromrétről a Régi Főtérre, 18.00 órakor, a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttessel, néptáncosokkal, cserkészekkel, hagyományőrzőkkel, civil szervezeteink képviselőivel, a Németh László Elméleti Líceum diákjaival, az önkéntesekkel és a Főtér Fesztivál résztvevőivel.


MAVÁSZ konferencia
2013-09-11

A Máramarosi Magyar Vállalkozók Szövetségének (MAVÁSZ) konferenciája és állófogadása a Lázár-házban (M2). Köszöntőt mond Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képvisélője.
(pénteken, 12.00 órától)

Torpedó együttes koncertje (Nagybánya)
2013-09-11

Az együttes tagjai: Czol László (szóló gitár, vokál), Fröhlich Róbert ( basszus gitár), Moldován Balázs (dobok). A tehetséges, Németh Lászlós és volt Németh Lászlós fiatalokból álló együttes inkább rock zenét játszik, de zenéjükben észrevehetünk reggae, ska, blues és country jegyeket is.


„Sirítsd meg, fordítsd meg!”
2013-09-11

Bányavidék Néptánctalálkozó és TáncHáz a Téren.
Tágasságot nekünk is! – Nagybánya és környéke óvodásainak és kisiskolásainak nagy, közös tánca. Muzsikál a Gesztenyefa Együttes: Balogh Ferenc prímás, Markó Botond másodprímás, Claudiu Trif brácsás, Tamás Sajtos Ferenc nagybőgős és a Berena Zenekar.


Borkóstoló krasznabélteki borokból
2013-09-11

A pince borászai Johann és Edgar Brutler, apa és fia, akik egyszerű technológiával állítanak elő jó minőségű borokat. Fontos szerepet tölt be hitvallásukban a természetesség, a gyümölcs eredetiségének a megőrzése. Akik megkóstolják a borokat, azokat megérinti a borászok szenvedélye, a szakma iránti szeretetük és tiszteletük, ami nélkül igazán csodálatos borok nem is születhetnének. Fontosnak tartják az igazi kitartó munkát, amely egy jól meghatározott utat követ, amit soha nem lehet elhagyni, ennél a szakmánál ugyanis nem szabad gyors sikereket hajszolni.

Zumba a téren
2013-09-11

A Zumba fitness program egy olyan mozgásforma, amelyik könnyű, hatékony és vidám - a tánc és a fitness ötvözete egy fél órában, amikor felszabadulhatsz - egyszóval olyan, mint egy jó buli. Nem kell hozzá tánctudás, egyszerűen élvezni kell a ritmust, amelyet a latin zene biztosít, ezért kortól és nemtől függetlenül bárki részt vehet egy ilyen bulis tornaórán.


Hollósy- emlékkő avatás a Régi Főtéren (a színpad előtt)
2013-09-11

Hollósy Simon a magyar és egyetemes kultúrtörténet kiemelkedő alakja. Az általa alapított festőiskola Nagybányát felemelte Európa elsőrangú művészeti központjai közé. Érdeme és a művészteleppel járó felbecsülhetelen művészeti örökség előtt tisztelegve bronz emlékkövet helyezünk el Nagybánya főterén, a tér burkolatába. Az emlékkő elhelyezése egy több évre kiterjedő terv része, melyben együttmüködik a város önkormányzata és a képzőművészek szövetsége is.


A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes „Erdélyország” című előadása
2013-09-11

A 15 éve fennálló csoport mára már több generációt felnevelt, érték és hagyományőrző tevékenységükkel az erdélyi kultúrtörténet részévé váltak. Jelenleg az együttes által alakított táncegyesület egy olyan táncmozgalomnak a magva, amely közel 600 gyereket és fiatalt von maga köré a Nyárád-mentén. A tánccsoport ma már Nyárádszereda egyfajta kulturális nagykövete. Messziről jöttek, de szívünkhöz közel vannak. A megtett távolság egy híd Székelyföld széle és Pártium széle között. Műsorösszeállításuk címe, Erdélyország. Négy erdélyi tájegység (Mezőség, Küküllő-mente, Kalotaszeg és Maros-mente) táncát fogják összehasonlítani, párhuzamba helyezni, gyönyörködtetve bennünket színes és tartalmas forgatagával.

Koncertek a Főtér Fesztiválon
2013-09-10

szeptember 20-án, pénteken,
21.00:
EDDA Művek koncert

szeptember 21-én, szombaton,
13.00 és 18.15:
Berena Zenekar (Nagybánya)
21.00:
A csíkszeredai ROLE együttes koncertje

szeptember 22-én, vasárnap,
15.30:
A Schola Rivulina énekkar (Szentháromság-templom) koncertje
18.30:
Torpedó együttes koncertje (Nagybánya)


Gyerekprogramok, játékok vetélkedők diákoknak, fiataloknak
2013-09-04

péntek, szeptember 20.

18.00
Bevonulás a Klastromrétről a Régi Főtérre a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttessel, néptáncosokkal, cserkészekkel, hagyományőrzőkkel, civil szervezeteink képviselőivel, a Németh László Elméleti Líceum diákjaival, az önkéntesekkel és a Főtér Fesztivál résztvevőivel

20.10
Mi nekem Nagybánya...? című fotóverseny bemutatása


szombat – szeptember 21.

10.00
A székelyudvarhelyi Székelyföldi Legendárium gyermekműsora
Térképpel indult, időközben interaktív honlappal bővült (www.legendarium.ro), nemrég pedig könyv és társasjáték formájában is elérhető: a Székelyföldi Legendárium már jóval több, mint egyszerű projekt, mozgalommá vált, és a tervek szerint tovább terjeszkedik az elkövetkező időszakban. Mesemondás és játék, olvasás és rajzfilm Székelyföldről, annak csodáiról - mindez gyermekeknek.

10.00
Rajzoló-mázoló óvodásoknak

11.00 - 19.00
Kézmíves Szombat a Míves Sátorban
A kézmíves sor mesterei kétóránként újabb és újabb izgalmas foglalkozásokkal várják a kicsiket-nagyokat egyaránt.

11.00 - 13.00
Bányavirág születik 2013 - tehetségkutató vetélkedő alsó tagozatos diákok számára (0-IV. osztály)

11.30
Méta-bajnokság, avagy baseball cserkészmódra
Sportos csapatverseny V-VIII. osztályosok számára.

12.00
Merj és nyerj!
Vetélkedő IX-XII.-es diákok és egyetemisták részére a Németh László Líceum Diáktanácsának szervezésében. Bevállalós vagy és szereted a kihívásokat? Akkor ez a verseny neked szól! Jelentkezz két barátoddal, hogy oldjátok meg a tréfás és szórakoztató feladatokat! Tedd magad próbára, mert aki mer, az nyer!!

13.00
Töltöttkáposzta vetélkedő
Várjuk a város és környék legízletesebb töltöttkáposztáját!
A vetélkedőre bárki benevezhet, a töltöttkáposztát melegen hozzák ki, kezdés előtt 10 perccel, a versenyző adag minimum 5 töltelékből kell álljon.

13.30
Aranyosztály 2013
A nagybányai Németh László Líceum diákjainak (IX-XII.) vetélkedősorozata

16.30
A Fesztivál színeiben - divatvetélkedő
A nagybányai diákok bemutatják ruhatervező készségüket. A verseny témája az emúlt 8 Főtér Fesztivál színei, lehet az bordó, világoszöld, sárga, sötétzöld, fehér, lila, narancssárga illetve türkizkék.

17.30
Zumba a téren
A Zumba fitness program egy olyan mozgásforma, amelyik könnyű, hatékony és vidám - a tánc és a fitness ötvözete egy fél órában, amikor felszabadulhatsz - egyszóval olyan, mint egy jó buli. Nem kell hozzá tánctudás, egyszerűen élvezni kell a ritmust, amelyet a latin zene biztosít, ezért kortól és nemtől függetlenül bárki részt vehet egy ilyen bulis tornaórán.


18.00
Rádiókabaré 8 - a Lendvay Márton Színjátszó Kör előadása a Bábszínházban

18.45
Önkéntesek tánca a téren

19.00
Nekem nyóc!?
Jókedvű vetélkedő a nagybányai és Nagybánya-környéki nyolcadikosoknak - és csak nekik!


vasárnap – szeptember 21.

10.00
A kolozsvári Sétáló Bábszínház „Sosemnevető király” című bábelőadása

11.00 - 19.00
Kézmíves Vasárnap a Míves Sátorban
A kézmíves sor mesterei kétóránként újabb és újabb izgalmas foglalkozásokkal várják a kicsiket-nagyokat egyaránt.

11.00
Csata-tér
Színes-vizes vetélkedő, 0-IV. osztályosok számára

11.00
„Bányavirág” rajzverseny bemutatása (0-IV. és V-VIII. osztályosok)

11.30.
Bányaton - távfutóverseny
Indulás és gyülekező a Bányavasút (I. Maniu, volt Ciocan) utca végéből, a volt bányabejárattól. Útvonal: Tárna utca, Veresvíz utca, Híd utca, Főtér. 14 éven aluli gyermekek felnőtt kíséretében jelentkezzenek! Várjuk a résztvevők jelentkezését a fesztivál ideje alatt, vasárnap délelőtt 10.00 óráig az Info-sátornál, gyülekező a startnál 15 perccel az indulás előtt, zöld pólóban!

11.30
Bányavirág születik 2013 - tehetségkutató vetélkedő felső tagozatos diákok számára (V-VIII. osztály)

14.00
Önkéntes perc-hecc. A Főtér Fesztivál önkénteseinek vetélkedője

16.30
„Sirítsd meg, fordítsd meg!”
Bányavidék Néptánctalálkozó és TáncHáz a Téren.
Tágasságot nekünk is! – Nagybánya és környéke óvodásainak és kisiskolásainak nagy, közös tánca. Muzsikál a Gesztenyefa Együttes: Balogh Ferenc prímás, Markó Botond másodprímás, Claudiu Trif brácsás, Tamás Sajtos Ferenc nagybőgős és a Berena Zenekar.


19.15
Díjátadás


Töltöttkáposzta vetélkedő
2013-08-30

Várjuk a város és környék legízletesebb töltöttkáposztáját!
A vetélkedőre bárki benevezhet, a töltöttkáposztát melegen hozzák ki, kezdés előtt 10 perccel, a versenyző adag minimum 5 töltelékből kell álljon.


A csíkszeredai ROLE együttes koncertje
2013-08-30

A Role együttes története egy igazi kusza mese, tele örömökkel, válságokkal, álló örvényekkel, száguldással. Egy dolog biztos azonban: ma is él, működik. A lehető legszínesebb, legváltozatosabb, különböző érdeklődési körű alkotó emberekből állt és áll, egyszerre jelen és múlt - mégis mindig egy jövőbe tekintő csapat. Csapattársak jönnek, távoznak, rendszerek változnak és természetesen a ROLE is változik. Bejárták a világot és benne a magyar világot. Többször megfordultak már Nagybányán is, ezúttal egy ízletes és robbanékony, vegyes stílusú és hangzatos bulikoncerttel fognak örvendeztetni.


Bányaton - távfutóverseny
2013-08-28

Indulás és gyülekező a Bányavasút (I. Maniu, volt Ciocan) utca végéből, a volt bányabejárattól. Útvonal: Tárna utca, Veresvíz utca, Híd utca, Főtér. 14 éven aluli gyermekek felnőtt kíséretében jelentkezzenek! Várjuk a résztvevők jelentkezését a fesztivál ideje alatt, vasárnap délelőtt 10.00 óráig az Info-sátornál, gyülekező a startnál 15 perccel az indulás előtt, zöld pólóban!


Bányavidék 2013: Szamosardó-Monó-Sülelmed
2013-08-28

A táj és helységek kulturális és hagyományőrző tevékenységének bemutatása helyi előadók által a Fesztivál színpadán. A Főtér Fesztivál szervezői ezen új műsorszám létrehozásával szeretnék bemutatni a környék magyar településeit, azok kultúráját, hagyományait - ezáltal közelebb hozni őket Nagybányához, Nagybányát pedig közelebb hozni hozzájuk. (szombat, 14.30)


A nagybányai magyar újságírás története - szabadtéri kiállítás
2013-08-28

Rendhagyó szabadtéri kiállítás a nagybányai sajtótermékekről a Bányavidéktől, a Nagybányai Hírlapig, a Nagybányától a Gutinmelléki Friss Újságig, a Bányavidéki Fáklyától az Új Szóig. A kiállítás szervezője a Nagybánya.ro.


Merj és nyerj
2013-08-20

Vetélkedő IX-XII.-es diákok és fiatalok részére a Németh László Líceum Diáktanácsának szervezésében. Bevállalos vagy és szereted a kihívásokat? Akkor ez a verseny neked szól! Jelentkezz két barátoddal, ha IX-XII.-es vagy egyetemisták vagytok, hogy oldjátok meg a tréfás és szórakoztató feladatokat! Tedd magad próbára, mert aki mer az nyer!! Jelentkezni lehet Berei Dóránál személyesen vagy a hippy_f@yahoo.com címen.


A Fesztivál színeiben - divatvetélkedő
2013-08-14

2013-as Főtér Fesztiválon ,,A Fesztivál színeiben” program keretén belül a nagybányai diákok bemutathatják ruhatervező készségüket. A verseny témája az emúlt 8 Főtér Fesztivál színei, lehet az bordó, világos zöld, sárga, sötét zöld, fehér, lilla, narancssárga illetve a türkízkék. Feltétel nem más mint, hogy ezek a színek mind rajta legyenek az adott ruhán, azaz minden ruhadarab, kiegészítő bármilyen anyagból készülhet, de kötelezően mind a 8 színnek szerepelnie kell rajta.
A saját kezűleg készített ruhák minél kreatívabbak és egyediek kell legyenek, hiszen a zsűri majd ezt a szempontot is figyelembe véve fog dönteni. Részt venni nem kizárólag egyénileg lehet, akár két személy is alkothat egy csapatot (V-XII-es diákok). Jelentkezni lehet 2013. szeptember 18-ig lehet Duna Jessicánál a 0751-551-076-os telefonszámon, vagy a dn.jssk@gmail.com e-mail címén.


Nagybányai gyűjtemények 2
2013-08-05

Második alkalommal, immár a Főtér Fesztivál keretén belül lesz bemutatva a ,,Nagybányai gyűjtemények" című kiállítás. A nem mindennapi képzőművészeti és kulturtörténeti esemény nagybányai magángyűjteményekben szereplő mestermunkákat tár a közönség elé. A 2011-es első kiállítást követve, ez alkalom ismét egy hiánypotló művészeti esemény, hiszen az 1996-os centenáriumhoz kapcsolódó tárlatot leszámítva, nagybányai magángyűjtemények nem jutottak ilyen jellegű nyilvánossághoz. A Főtér Fesztivál 2013 alkalmával nyilló kiállítás Nagybánya történelmi központjában, a Lázár-ház (M2) kiállítótermében tekinthető meg. A kiállítás kurátora, Várvédő Zsolt, műgyűjtő.

A múltra emlékezünk és a jövő felé fordulunk. Felmutatjuk a közönségnek a régmúlt szépségeit, hogy a jóízlést és a művészet kedvelésének, ápolásának hagyományát vigyük tovább a jövő generációk felé. Krizsán János, Klein József, Nagy Oszkár, Mikola András, Börtsök Samu, Mund Hugó, Olejnik Janka, Kováts Ferencz – csupán néhány név a sok közül, de mindegyik azt a korszakot fémjelzi, amelyet a művészeti történetírás és közvélemény „nagybányai művészet”-ként ismer. Mindegyik név és mű mögött lelkes, gondos és érzékeny műtulajdonosok állnak; nekik köszönhetjük ezt a mostani kiállítást.Székelyföldi Legendárium a Főtér Fesztiválon
2013-07-31

Térképpel indult, időközben interaktív honlappal bővült (www.legendarium.ro), nemrég pedig könyv formájában is elérhető: a Székelyföldi Legendárium már jóval több, mint egyszerű projekt, mozgalommá vált, és a tervek szerint tovább terjeszkedik az elkövetkező időszakban. Mesemondás és játék, olvasás és rajzfilm Székelyföldről, annak csodáiról - mindez gyermekeknek.

A Főtér Fesztivál 2013 bemutatja a nagybányai gyermekeknek Székelyföld meséjét a Székelyföldi Legendárium vendégszereplésével, a bemutatóra, mesemondásra, foglalkozásra és a Likaskő c. rajzfilm bemutatására, szombaton, szeptember 21-én kerül sor, reggel 10 órakor.

Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium alapítójának vallomása:

,,Két éve a kezembe került egy jópofa EU-s gyerektérkép, amely minden országot és az ott létező kultúrákat hivatott népszerűsíteni, vidám gyerekrajzok segítségével. Természetesen ezen a térképen sem szerepelt egyetlen székelyföldi monda és legenda sem, a Drakula története viszont igen...

Beindult a gondolkodás és megszületett a térkép ötlete, melyen kezdetben Hargita megyei legendákat jelenítettünk meg. (...) A kezdeti stábhoz sok tehetséges székely fiatal csatlakozott és a jó csapat két év alatt megalkotta a Székelyföldi Legendáriumot.

Tulajdonképpen azt a sok értékes munkát, amelyet Orbán Balázs, Benedek Elek (és még sorolhatnám) összegyűjtöttek, leírtak, mi összesítettük és előkészítettünk egy tudatos, több éves marketing munkát azzal a céllal, hogy a mondáinkat és legendáinkat fedezzék fel újra a székelyek (tisztelet a kivételnek), és a világ is ismerjen meg minket a meséinken keresztül.

Folyamatosan fordítjuk idegen nyelvekre az egységes nyelvezetre szerkesztett írásokat. Nekünk, nekem ez egy óriási kihívásnak számít, hiszen az anyagi hátteret elő kell teremteni ehhez. Már akadtak bőkezű támogatók, de ugyebár ez egy többéves folyamat, folyamatosan keressük a mecénásokat.

Legelső állomása a Székelyföldi Legendáriumnak az iskolák, a fiatalok. Támogatóink segítségével minden székelyföldi általános iskolába minden osztályterembe eljuttatjuk a fali térképet és a tanítók kapnak egy ismertető füzetet, mely tartalmazza az összes megrajzolt monda, legenda cselekményét.
(...)

Nekem ma már a Legendárium nemcsak egy kihívás, hanem egy életforma, egy hobby. Aki belekóstól, az nem tudja abbahagyni, ezek a mondák-legendák nemcsak egy helyszínt regélnek el, itt tündérek, sárkányok, vitézek, ördögök a főhősök, a székely furfang, a dráma, a szerelem pedig egymás megbecsülésére tanítanak.

Ez a folyamat közben olyan lett, mint egy jó film: jó ezekben a sikeres képsorokban ott lenni, hiszen létrehoztunk valamit, ami nem egyéni érdekeket szolgál, hanem egy közösséget megmozgató civil kezdeményezés, úgy vágjuk a filmet, hogy „happy end” legyen a vége... "Rendelj névreszóló Főtér Fesztivál pólót!
2013-07-11

Idén először névreszóló Főtér Fesztiválos pólókat is készítünk! Rendelj pólót a neveddel, és viseld a rendezvénysorozaton. Egy feliratozott póló ára 25 lej. A pólók megrendelhetők a Teleki Magyar Házban, vagy az RMDSz-székházban. Rendeléskor add meg keresztnevedet, a póló méretét és a telefonszámod. A rendelés akkor érvényes, ha kifizetted a póló árát. Rendelési határidő: augusztus 31. A feliratozott pólókat a Főtér Fesztivál előtti napokban, vagy a rendezvény ideje alatt lehet átvenni. Tartsd meg a kapott sorsjegyet a Fesztivál végéig, a póló-díj nyertesét vasárnap este fogjuk kisorsolni.

EDDA koncert a Főtér Fesztiválon
2013-07-09

Több generációt is megmozgató együttes, a legendás EDDA lesz az idei Főtér Fesztivál fővendége. Régi álma teljesülhet a nagybányai magyaroknak, egy nagyszabású szabadtéri EDDA koncert a város történelmi központjában. Bár járt már az együttes Nagybányán, ezúttal a Régi Főtérre várjuk őket, a Főtér Fesztivál 2013-ra.

Kisebb közvéleménykutatások, illetve szervezeteink javaslatai alapján a szervezők az EDDA meghívása mellett döntöttek, egy olyan együttes mellett, amely a 70-es évek közepétől folyamatosan jelen van a magyar rock-zene életében; a mai napig nincs házibuli a nagy EDDA slágerek nélkül.

Az idei Főtér Fesztiválon az EDDA, szeptember 20-án, pénteken lép fel.

Fotóverseny: Mi nekem Nagybánya…?
2013-06-21

A Főtér Fesztivál fotóversenyt hirdet "Mi nekem Nagybánya…?" címmel, amelyben a résztvevők bemutatják városunk, általuk gondolt legkedveltebb pontját. A legkedveltebb pont lehet egy kő a Zazarban vagy akár egy oszlop árnyéka, ahol a nyári hőségben szoktunk megpihenni. A fotókat a Főtér Fesztivál e-mail címére (foterfesztival@nagybanya.ro) lehet elküldeni; ezek felkerülnek majd a FF facebook oldalára. A fényképeket képzett zsűri bírálja el és a nyerteseket bőkezűen díjazni is fogjuk. Egyformán értékeljük mind az eredetiséget, mind a művészi megközelítést. Korhatár nincs, a résztvevők lehetnek óvodások vagy akár nyugdíjasok. Egy résztvevő csak egy fényképet küldhet be. Beküldési határidő 2013. augusztus 31. Jó kattingatást, kellemes időtöltést.


Rajzverseny nullától nyolcig!
2013-06-10

A Főtér Fesztivál rajzvesenyt hirdet „BÁNYAVIRÁG” címmel. Nagybányára jellemző asványok megörökítését várjuk a diákoktól, egyedi meglátást és ábrázolásmódot, a szinte minden családban található bányavirágokról.

A rajzverseny alsó tagozatos (0-IV. osztály) és a felső tagozatos (V-VIII. osztály) diákok számára szól. Kérjük a pályamunkákat A4-es lapokra (vízszintes formátumban) készíteni, technikát szabadon lehet választani, a rajzok jobb felső sarkába felírni a nevet, osztályt, iskolát.

Kérjük a tanítőnéniket, osztályfőnököket és rajztanárokat, biztassák a diákokat és segítsenek nekik. A rajzokat leadni lehet július végéig a tanítónéniknél, a Teleki Magyar Házban és az RMDSZ székházban.


Bányavirág születik 2013
2013-06-06

A Főtér Fesztivál „BÁNYAVIRÁG SZÜLETIK” címmel harmadik alkalommal is tehetségkutató vetélkedőt rendez alsó tagozatos (0-IV. osztály) és felső tagozatos (V-VIII. osztály) diákok számára.

Szeretettel várjuk, biztatjuk a lelkes egyéni vagy csoportos jelentkezőket, és várjuk a vélhetően nagysikerű produkciókat az alábbi kategóriákban: népdal, néptánc, modern tánc, könnyűzene, hangszer, színjátszás, bűvészkedés, egyéb.
A bemutatott produkció időtartama nem haladhatja meg az 5 percet!

A rajz vagy kézműveskedés területén ügyeskedő gyermekek jelentkezését is várjuk. Ez utóbbiak 2-3 munkával nevezhetnek be, melyeket a vetélkedő napján ki is állítunk a főtéren. Kérjük a tanítónéniket, osztályfőnököket és magyar szakos tanárokat, biztassák a diákokat, hogy jelentkezzenek még a tanév végéig, majd segítsenek a felkészítésükben.
Jelentkezni július végéig lehet Bálint Beáta magyartanárnőnél személyesen vagy a következő telefonszámon:
0740499746 (naponta 10-19 óra között).

(FF2013)

Támogatási kérelem
2013-06-05

Főtér Fesztivál 2013 - Nagybányai Magyar Napok

Felkérjük a nagybányai és bányavidéki magyarságot, hogy lehetőségei szerint, járuljon hozzá az esemény sikeréhez és anyagi formában támogassa rendezvényünket. Az alábbiakban közöljük a támogatási kategóriákat:

- Fő támogató: 10.000 lej felett
- Támogató: 5.000 – 10.000 lej között
- Arany fokozatú támogató: 3.000 – 5.000 lej között
- Ezüst fokozatú támogató: 1.000 – 3.000 lej között
- Bronz fokozatú támogató: 500 – 1.000 lej között
- egyéb támogató: 100 – 500 lej között

A Főtér Fesztivál 2013 reklámanyagain a fenti rangsorolásnak megfelelően fognak megjelenni a támogató magánvállalatok, intézmények illetve a támogató magánszemélyek nevei.

Támogatási szándékukat kérjük jelezzék emailen :
foterfesztival@nagybanya.ro

Köszönjük figyelmüket és szeretettel várjuk megtisztelő részvételüket és támogatásukat!

A Főtér Fesztivál 2013 szervezőcsapata.

Nagybánya
2013. június

Főtér Fesztivál 2013 – Nagybányai Magyar Napok
2013-05-31

A 2013-as Főtér Fesztivál szervezői szeretettel várják Nagybánya és a környék magyarságát szeptember 20-22-én megyeszékhely történelmi főterére. Legyünk ismét együtt, szórakozzunk együtt.

Civil mozgalom és az önkéntesség jegyében nagybányai civil szervezetek képviselői több hónapos munka után szeptemberben nyolcadik alkalommal is megszervezik a közkedvelt Főtér Fesztivált. A nagybányai üzletemberek, cégek és magánszemélyek által lelkesen támogatott rendezvénysorozat idén is sok meglepetéssel, szórakoztató kulturális programmal várja Nagybánya magyarságának apraját, nagyját. A szervezők idén is bevonulást terveznek a térre, amellyel a színességet, a forgatagot és a látványt szeretnék aláhúzni, valamint a tér megtöltését érzékeltetni.
2006-ban a Főtér Fesztivál mint Nagybányai Ifjúsági Napok indult útjára, majd 2008-tól a szervezők úgy döntöttek, hogy szinte minden korosztály érdemes megszólítani, hiszen a magyarság legnagyobb kültéri szórakoztató és kulturális rendezvénysorozatáról van szó.

A közösségépítés és a minél átfogóbb és nagyobb részvétel céljából 2010-ben intézményesedett a szervezés és létrejött a Főtér Fesztivál Egyesület. Ezután is a szervezőcsapat a helyi civil szervezetek csoportok képviselőiből állt össze, a mozgalmi jeleget megtartva, az önkéntesség és a minőségi szórakoztatás elve alapján. 2012-től már Nagybányai Magyar Napok címszó alatt is zajlik a rendezvény, ezzel is jelezve jellegét, rendeltetését.

További részletek a következő időszakban. Addig is ne feledjék: szeptember 20-22-én jó lesz itthon maradni, vagy haza látogatni, hiszen ezen három nap alatt „Miénk itt a tér”!

Programajánló akciót hirdet a Főtér Fesztivál Egyesület
2013-05-31

Múlt csütörtökön immár 21 szervezet, csoport képviseletével megtartotta idei második közgyűlését a Főtér Fesztivál Egyesület. A megjelentek megválaszották az idei rendezvény szervezőcsapatát: Antal Róbert, Duna Jessica, Józsa András, Markó Botond, Moldován Ildikó, Pintér Zsolt, Vida Noémi.

A szervezők programajánló akciót hirdetnek. A Nagybánya.ro portál főoldalán elérhető a programajánló ürlap. Felkérjük a civil szervezeteket, csoportosulásokat, egyházi és oktatási intézményeket ajánljanak programokat az idei Főtér Fesztiválra, jelezve a részleteket és a lebonyolítási szándékot is. A kitöltött ürlapokat legkésőbb április 20-ig várjuk a Főtér Fesztivál email címére: foterfesztival@nagybanya.ro. Az idei rendezvény szeptember 20-22 között lesz megtartva.

A Főtér Fesztivál Egyesület nevében,
Pintér Zsolt
FF2006-2011 videók
FF2011 Lovasíjász bemutató és bevonulás a térre
FF2011 B-Morph
FF2011 B-Morph
FF2011 Táncház
FF2010 Neoton
FF2010
FF2009 DSL
FF2009 Turul Sas
FF2006-2009
FF2007
FF2007
FF2006